(UA-159573335-1) (UA-159573335-1) G-EVS33LXJX9
RESTINA
Víno svíravé chuti s obsahem borové pryskyřice. Řekové přidávali pryskyřici do bílého a růžového vína po tisíciletí, dokonce už ve starověku zasvětili borovici bohu vína Dionýsovi. Kdysi se přidávalo pryskyřice výrazně větší množství, dnes retsina obsahuje maximálně 1 %.
OUZO
Anýzový likér destilovaný z vína, ochucený bylinkami, zejména anýzem, ale také fenyklem, hřebíčkem, skořicí, koriandrem. Je podobný turecké raki a francouzskému pastisu. Ouzo má obsah alkoholu až 48 %. Je bezbarvé, ale mísí se s vodou nebo s ledem, čímž získá mléčně zakalenou barvu a sníží obsah alkoholu. Řekové popíjí ouzo po celý den v hodně ředěné formě. Nejkvalitnější ouzo se vyrábí na ostrově Lesbos.
K ouzu se tradičně podávají tzatziky, kousky sýra či zeleniny, taštičky tyropita a spanakopita.
MASTIKA
Destilát podávaný většinou s ledem se připravuje z aromatické pryskyřice keře Pistacia lentiscus, který se tradičně pěstuje na ostrově Chios. Podobně jako ouzo se při zalití vodou nebo nalití na led zbarví doběla.
METAXA
Metaxa se destiluje z více druhů vína. Zraje 3 roky v dubových sudech, poté se míchá s bylinkami, mezi které patří například i růžové lístky. Metaxa má kvalitu hodnocenou hvězdičkami. nejméně kvalitní má 3 hvězdičky.
FRAPPÉ
Chlazený kávový nápoj s hustou pěnou. Tradičně se připravuje z rozpustné kávy, vody, cukru a mléka.