(UA-159573335-1) (UA-159573335-1) G-EVS33LXJX9

Sýr FETA ve světové kuchyni

5 zajímavostí o sýru Feta, co možná ještě neznáte!

Nakládaný sýr Feta!

Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně a setkal se s ním patrně snad každý Evropan. Seznamte se s 5 zajímavostmi, které byste měli vědět, než se s chutí pustíte do konzumace fety.


Feta není z kravského mléka

Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Přesto se však najdou výrobci, kteří to nerespektují, proto byste měli rozhodně věnovat pozornost složení výrobku uvedeném na etiketě. „Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket.

Jak ji nejlépe uchovat

Ukládání sýru Feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl. „V obchodech se můžete setkat se dvěma typy sýru Feta, a to jeho měkkou a tvrdou variantou, která se odvíjí od doby zrání. První z nich je sladší, méně slaná a méně kořeněná. Tvrdý sýr Feta má výraznější chuť i vůni. Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražek z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.

Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Během doby, co je původní obal načatý, uchovávejte sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží její správnou chuť i vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu.

Neuvěřitelná variabilita

Feta sýr s řeckými kořeny je nesmírně variabilní a najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou či s masem. Díky dobré tavitelnosti, je Feta skvělá i na zapékání či gratinování nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak Fetu zkuste naložit do oleje.

Sýr pro zdraví

Feta je navíc velmi zdravý sýr. Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev. Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkové či sexuální výkony.

Objednávejte na našem e-shopu: https://eliesfood.cz/kategorie-produktu/mlecne-a-chlazene-produkty/

Vaše EliesFoodCZ

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů