(UA-159573335-1) (UA-159573335-1) G-EVS33LXJX9

Asi nejznámější řecký dezert, zákusek. Je k dostání na každém rohu. Taková národní sladkost. Počítejte s tím, že je to opravdu velmi sladký dezert, tedy ho nemusíte upéct 3 plechy. Pochutnáte si i na malém kousku.

Suroviny:

  • 700 g fillo těsta
  • 400 g rozpuštěného másla
  • 500 g mletých vlašských ořechů

Na sirup:

  • 300 g cukru
  • 100 g medu
  • 200 g vody
  • 1 lžíce skořice
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

  • Z vody, medu, cukru a citronové šťávy svařte sirup. Tuto směs vařte asi 20 minut na mírném plameni.
  • Formu / plech vymažte máslem
  • Jako první vrstvu dejte plát fillo těta, pomažte rozpuštěným máslem. Takhle vytvořte 6 vrstev. Vždy mezi plát těsta namažte máslem.
  • Mleté ořechy smíchejte se skořicí a rozdělte na 3 části.
  • Po vytvoření 3 vrstev nahoru rozprostřete 1/3 mletých ořechů.
  • Na ořechy opět naskládejte vrstvy fillo těsta promazané máslem. Udělejte 4 vrstvy.
  • Poté dejte opět vrstvu ořechů a zase 4 vrstvy těsta. dejte poslední vrstvu ořechů a zakryjte posledními pláty fillo těsta promazanými máslem.
  • Jakmile máte zaplněný celý plech, rozkrájejte balkavu na malé kousky. Čtverečky, trojúhelníčky, dle potřeby.
  • Vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 60 minut. Kontrolujte barvu, případně ke konci přikryjte alobalem.
  • Po dopečení na celou baklavu nalijte vytvořený cukrový sirup a nechte vsáknout.
  • Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů